Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte.

Artikel

Ken de talenten van je medewerker

Talentmanagement: alle HRM’ers kennen de term en toch is het anno 2022 nog lang niet overal vanzelfsprekend. De reden? Arbeidstekorten en overstromende agenda’s. Dat kan behoorlijke gevolgen hebben volgens Jip van der Pol, productmanager mens, werk & gezondheid bij Bloeij: “Organisaties die talentmanagement geen prio geven, moeten niet raar opkijken van een flinke uitstroom. Zeker met de huidige arbeidsmarkt.”

Waarom is talentmanagement zo belangrijk?

“Door medewerkers werk te laten doen dat aansluit bij hun talenten, krijgen ze de kans om te groeien. Het levert de organisatie ook iets op: die wordt daardoor wendbaar. Dat is een punt waarmee je in deze snel veranderende tijd het verschil kan maken. Talentmanagement is overigens ook één van de pijlers van amplitie, een denkwijze waarin je menselijk kapitaal bevordert. Je vergroot en versterkt datgene wat al goed gaat. Een steeds meer populaire manier van werken, waar Bloeij een groot voorstander van is.” 

Talentmanagement is dus een manier om uitstroom te voorkomen? 

“Zeker, maar je vermindert bijvoorbeeld ook de kans op quiet quitting: een beweging van mensen die met minimale inzet, slechts doen wat er van ze wordt verwacht. Daarnaast bind je medewerkers langer aan je, door ze het veilige gevoel te geven dat ze hun talenten blijven benutten. Ook worden de onderlinge verhoudingen tussen collega’s beter, want teams die werken vanuit talent functioneren beter en efficiënter.” 

Wat hebben organisaties nodig om talentmanagement toe te passen? 

“Talentmanagement valt of staat met je medewerkers leren kennen. Dat doe je door het goede gesprek te voeren. Je luistert naar ze, vraagt door en doet ook daadwerkelijk iets met de informatie die je ophaalt. Je zet kortom je medewerker centraal.” 

Zijn er nog meer zaken die belangrijk zijn voor deze organisaties? 

“Ja, want het goede gesprek voeren is natuurlijk niet genoeg. Het is belangrijk de medewerker de ruimte te geven talenten te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van persoonlijkheids-, talenten- en drijfverentests. Het helpt ook om medewerkers eens uit te wisselen op andere afdelingen of functies, als een soort stage of meewerkdagen. Hiermee voorkom je dat medewerkers vast komen zitten in vaste denkpatronen en vanzelfsprekend geen talenten meer ontdekken, laat staan ontwikkelen.” 

Wat kunnen medewerkers zelf doen om hun talenten te leren kennen? 

“Zichzelf goed (leren) kennen. Organisaties kunnen faciliteren in die bewustwording door trainingen van Bloeij aan te bieden. Andere tools zijn bijvoorbeeld 360 graden feedback: welke talenten noemen je collega’s, vrienden en familie bij jou? Herken je die talenten? Kun je daar wat mee op de werkvloer? Zodra de medewerkers en leidinggevende zicht hebben op de talenten, kan in teamverband gesproken worden over ieders talenten. Zo leg je de puzzel voor succesvol talentmanagement. Je talenten zien en inzetten, heeft ook te maken met lef hebben. Durf bijvoorbeeld te zeggen: ‘Deze klus is niets voor mij.’ Daar heb je natuurlijk wel een veilige bedrijfscultuur voor nodig. Die neerzetten is ook een belangrijke taak voor organisaties.”

Meer weten? Bloeij denkt met je mee

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Gerelateerde artikelen