Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte.

Artikel

Wat is preventie en welke soorten preventie zijn er?

Medewerkers goed voor zichzelf laten zorgen: amplitie

Gezonde, vitale medewerkers... ze zijn de kracht achter elk bedrijf. Fitte werknemers zijn productiever en verzuimen minder vaak. Om ervoor te zorgen dat medewerkers gezond blijven en langer kunnen doorwerken is een goed preventiebeleid onmisbaar. Sterker nog: een dergelijk beleid is volgens de Arbowet verplicht. Maar wat is preventie precies en welke soorten preventie zijn er?

Wat is preventie?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook op de werkvloer. Natuurlijk is het slim om medewerkers die uitvallen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, maar slimmer is het om mensen gezond te houden. En dat is precies waar het om draait bij preventie. Preventie omvat alle voorschriften en maatregelen die genomen worden om de gezondheid van medewerkers te beschermen en te bevorderen. Het uiteindelijke doel is om het ziekteverzuim in een organisatie te verlagen.

Welke soorten preventie zijn er?

Om elke situatie op de juiste manier aan te pakken moet er in een preventiebeleid altijd aandacht worden besteed aan de verschillende soorten preventiemaatregelen.

  • Primaire preventie
    Primaire preventie gaat over alle maatregelen die worden genomen om risicosituaties te voorkomen. Denk aan een bepaalde gedragscode of alcoholbeleid. Met primaire preventie voorkom je dat gezonde medewerkers een gezondheidsprobleem of ongeval krijgen.
  • Secundaire preventie
    Bij secundaire preventie draait het om de vroegtijdige opsporing van ziekten en afwijkingen bij mensen met een verhoogd risico of mensen die al ziek zijn. Het belangrijkste doel van secundaire preventiemaatregelen is een vroegtijdige behandeling en het beperken van de gevolgen.
  • Tertiaire preventie
    Met tertiaire preventie proberen organisaties te voorkomen dat iets vervelends opnieuw gebeurt of dat de gevolgen en complicaties verergeren. Tertiaire preventie is dus onderdeel van een behandeling.

Preventie bij verschillende doelgroepen

De ene werknemer is de andere niet. Er kunnen dan ook verschillende redenen zijn voor verzuim. Een preventiebeleid wordt daarom vaak toegespitst op specifieke doelgroepen.

  • Geïndiceerde preventie
    Geïndiceerde preventie is bedoeld voor mensen met beginnende klachten. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat klachten verergeren en uitgroeien tot een ernstigere aandoening.
  • Universele preventie
    Universele preventie bevordert en beschermt actief de gezondheid van de bevolking. Het gaat hierbij om gezonde mensen die weinig risico lopen.
  • Selectieve preventie
    Selectieve preventie richt zich op medewerkers met een verhoogd risico. Het doel van selectieve preventie is het voorkomen van ziekte.
  • Zorggerelateerde preventie
    Zorggerelateerde preventie moet voorkomen dat een bepaalde ziekte of aandoening leidt tot complicaties of beperkingen.

Meer weten over preventie? Bloeij denkt met je mee

Wil je meer weten over preventie? Ben je bijvoorbeeld bezig met het opstellen van een preventiebeleid en kun je daar hulp bij gebruiken?

Gerelateerde artikelen