Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte.

Artikel

Wat is een 'Werkfittraject' en 'Naar werktraject' en wat kun je verwachten?

Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Een Wajong-uitkering? Of had je een tijdelijk contract en ga je uit dienst? In deze gevallen kan het UWV beslissen om je te helpen met een Werkfittraject of Naar werktraject. Beide trajecten hebben als doel om jou te helpen weer een duurzame, betaalde werkplek te vinden, passend bij jouw mogelijkheden en beperkingen.

Het Werkfittraject: de weg naar passend werk

Het Werkfittraject bestaat uit verschillende onderdelen: versterken van je werknemersvaardigheden, versterken van persoonlijke vaardigheden en versterken van de arbeidsmarktpositie. Het traject begint altijd met een persoonlijk plan van aanpak, daar komen de volgende onderdelen in terug.

Hoe is je persoonlijke situatie?

Als eerste kijken we naar je persoonlijke situatie en brengen we belemmeringen in kaart, denk hierbij aan gezondheidsproblemen of uitdagingen in de persoonlijke sfeer. Maar we gaan ook op zoek naar antwoorden. Wat zijn je talenten en drijfveren? Hoe zie jij je toekomst, privé en werk? Wat vind jij belangrijk en waarvan krijg je energie?

We gebruiken hiervoor ons eigen Bloeij-model, gebaseerd op het Huis van Werkvermogen en de theorie van Positieve gezondheid. Mocht het nodig zijn kunnen we je in deze fase doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening om belemmeringen op gezondheidsvlak aan te pakken.

Ontwikkelen van je werknemersvaardigheden

Het volgende onderdeel is het verbeteren van je werknemersvaardigheden. Je kunt nog zo goed weten wat je wilt, de stap naar werk is soms nog groot. Het is daarom van belang om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van je werknemersvaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een werkervaringsstage, vrijwilligerswerk of proefplaatsing. Je kunt dan rustig in uren opbouwen en weer wennen aan je werk, een dag- en weekritme. Onze adviseur ondersteunt je tijdens dit onderdeel intensief met begeleidingsgesprekken en eventueel bezoek op de werkplek.

Verbeteren van je arbeidsmarktpositie

Als laatste hoort het verbeteren van je arbeidsmarktpositie bij het traject. Samen met je adviseur breng je je huidige positie in kaart. In de eerste plaats wordt er gekeken naar de mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt en worden acties ondernomen om die kansen te vergroten. Met de adviseur ga je aan de slag met bijvoorbeeld onderzoek naar passende banen, een update van je CV en sollicitatiebrief, het volgen van specifieke cursus en training of zoeken naar vacatures en contact opnemen met werkgevers.

Het is belangrijk dat je als werknemer actief meewerkt en deelneemt aan de verschillende onderdelen van het traject. Door gezamenlijk aan de slag te gaan, vergroot je de kans op succes. Wij ondersteunen je daarnaast, op maat, met coaching, tips, adviezen én een groot netwerk.

Het Naar Werktraject: het vinden van een nieuwe baan

Zodra het UWV vaststelt dat je “werkfit” bent, ben je klaar voor het zoeken en vinden van een passende, betaalde baan. Dan kan het Naar Werktraject starten. Het doel van dit traject is om je te ondersteunen in het sollicitatieproces, zodat je snel weer aan de slag kunt. Samen met je adviseur start je met het maken van een plan van aanpak, op maat en passend bij jouw persoonlijke situatie.

Dit gebeurt onder andere door het ontwikkelen van je personal branding, bestaande uit CV, motivatiebrief, LinkedIn-profiel en persoonlijke pitch. Afgestemd op jouw persoonlijke situatie en de wensen van werkgevers die voor jou interessant zijn.

Een volgend onderdeel in dit traject is een uitgebreide, persoonlijke sollicitatiebegeleiding. Dit begint met een individuele sollicitatietraining, passend bij jouw wensen. Samen bereiden jullie gesprekken voor, op inhoud én op tactiek. Soms gebruiken we hiervoor rollenspel een feedbacksessies.

Ons netwerk is groot. Onze adviseur zal je daarom waar mogelijk verbinden. Gelijktijdig wordt ook jouw eigen netwerk in kaart gebracht en maken jullie samen een plan om dit netwerk te benaderen.

De uitdaging van het vinden van een nieuwe baan

Onze ervaring leert dat het niet altijd eenvoudig is om een nieuwe baan te vinden. Het is vaak een uitdagende, onzekere en spannende periode in je leven. Dat kan demotiverend werken en onrust met zich meebrengen. Wij helpen je met het behouden van motivatie en omgaan met tegenslagen in dit proces. Dat doen we doormiddel van persoonlijke coaching, het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving én door onze begeleiding af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen naar een nieuwe baan. Samen zorgen we ervoor dat je snel weer aan de slag kunt en de beste versie van jezelf kunt zijn, op een werkplek die volledig past bij jouw persoonlijke situatie.

Meer weten? Bloeij denkt met je mee

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Gerelateerde artikelen