Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte.

Artikel

Drie tips om aan de slag te gaan met amplitie

workshop

Een cliché misschien, maar medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van je organisatie. Weet jij wat er nodig is om medewerkers gezond, gelukkig en duurzaam aan het werk te houden? Sterker nog, weet jij hoe je jouw medewerkers de beste versie van zichzelf kunt laten zijn?

Positief gezondheids- of preventiebeleid

Veel organisaties hebben tegenwoordig naast een verzuimbeleid ook een positief gezondheids- of preventiebeleid. Belangrijk, om het welzijn en de prestaties van medewerkers te stimuleren en te verbeteren. Er wordt alleen vaak nog vergeten om een stap verder te denken. Een van de manieren om dat te doen is door middel van amplitie. Een benadering die zich richt op het versterken van medewerkers in plaats van alleen het voorkomen of behandelen van ziektes.

3 tips om amplitie te implementeren

Amplitie zit vooral verweven in de cultuur en sfeer van de organisatie. Wij geven je graag drie tips hoe je amplitie op een goede manier binnen je organisatie kunt implementeren.

  1. Maak gezondheid en welzijn een prioriteit in je organisatie.
    Dit kan door middel van het opstellen van een positief gezondheids- of amplitiebeleid en het benoemen van een verantwoordelijk persoon voor het beleid. Zorg vooral dat er bij het ontwikkelen van dit beleid niet alleen beleids- of HR medewerkers betrokken zijn, maar juist ook medewerkers in de organisatie. Die kun je als stakeholder gebruiken. In dit beleid houd je rekening met ontwikkeling en ruimte voor de organisatie, leidinggevende en medewerkers.
  2. Maak gebruik van data en analyse om beslissingen te nemen over hoe amplitie binnen de organisatie geïmplementeerd kan worden.
    Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzuimcijfers, MTO, meten van werkgeluk/werkvermogen (Bloeij-meting of Werkvermogensmonitor) en uitstroomcijfers. Deze cijfers geven een 0-meting die als basis gebruikt kunnen worden voor het meten van de impact van een nieuw beleid.
  3. Communiceer helder met alle betrokkenen, zowel binnen als buiten de organisatie, over wat de visie van de organisatie op amplitie en “gezonde en gelukkige medewerkers” is.
    En hoe het binnen de organisatie geïmplementeerd zal worden. Dit helpt in het krijgen van draagvlak binnen de organisatie en alle medewerkers. En het zorgt ervoor dat iedereen begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt.

Meer weten? Bloeij denkt met je mee

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Gerelateerde artikelen